Reïncarnatietherapie

Reïncarnatietherapie is een vorm van regressietherapie. Daar waar regressie betekent, dat iemand terug gaan naar het verleden, zo gaat men in reïncarnatietherapie terug naar een bijzondere vorm van het verleden: vorige levens.

Het belang van reïncarnatietherapie

Het simpelste antwoord op de vraag waarom je met reïncarnatietherapie zou werken is wel, dat de cliënt na een vraag als: “Ga eens terug naar het moment dat dit probleem ontstaan is”, het zo maar kan zijn, dat hij ineens in een vorig leven belandt. Een beetje therapeut zegt dan niet: “Doe niet zo raar, gekkie…” Een goede therapeut neemt zijn cliënt serieus en onderzoekt hetgeen uit het onderbewuste van zijn cliënt omhoog komt borrelen. Soms kan dit heel emotioneel zijn. Soms kan dit precies dat inzicht geven in de patronen waar je cliënt in het dagelijks leven last heeft.

Wanneer iemand thuis is in het effect van vorige levens, kun hij als hypnotherapeut (regressietherapeut) ook zien dat het de oorzaak van een probleem mogelijk zijn oorsprong vindt in een vorig leven. Het kan dan nodig zijn gebruik te maken van reïncarnatietherapie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn, wanneer er in het huidige leven geen enkele logische oorzaak te vinden is die een bepaalde klacht veroorzaakte.

Reïncarnatietherapie in de praktijk

De goede therapeut werkt serieus de belangrijke momenten van een vorig leven dat bij een cliënt omhoog komt door.

De volgende elementen komen dan aan bod:

  • Oude onverwerkte emoties te verwerken,
  • Verbanden te legen tussen een vorig leven en dit leven,
  • Belemmerende overtuigingen worden losgelaten,
  • Energie te scheiden tussen een vorig leven en dit leven.

Wanneer een vorige leven doorgewerkt is, komen de verbindingen met dit leven aan bod:

  • Wat was nu de aanleiding in dit leven dat het vorige leven op ging spelen.
  • Welke invloed heeft dat leven op het huidige leven gehad?
  • Zijn er specifieke ingesleten gedragingen of overlevingsstrategieën die aangepast moeten worden, zodat de cliënt gelukkiger wordt.

Het gaat er natuurlijk niet om, dat alleen de oude narigheid verwerkt wordt en de cliënt begrijpt waarom hij doet zoals hij doet. Hij gaat nu zijn gedrag en manier van kijken naar de wereld actief en praktisch veranderen.

Helaas krijgt dit logische en belangrijke aspect van de reïncarnatietherapie niet altijd de aandacht die het verdient. Zelf gebruik ik vaak als voorbeeld, dat wanneer je iemand verlost hebt van zijn watervrees, hij daarmee nog niet meteen kan zwemmen. Hiervoor is aparte aandacht en aparte kennis en vaardigheden nodig.

Moet je in vorige levens geloven?

Regelmatig krijgen vragen mensen zich af of je als cliënt of als reïncarnatietherapeut in vorige levens moet geloven. Dat is niet nodig. De cliënt doet er verstandig aan zich open te stellen voor hetgeen uit zijn onderbewuste vandaan opborrelt. De therapeut moet er wel mee kunnen werken, al was het maar omdat hij in een sessie geconfronteerd kan worden met herinneringen aan vorige levens, die bij zijn cliënt spontaan als onderbewuste herinnering op kunnen borrelen.

Soms heb je het gevoel dat het onderbewuste van iemand een heel mooi en werkbare metafoor aanreikt in de vorm van een vorig leven. Je zult als regressietherapeut ontdekken, dat wanneer je meegaat in deze metafoor je cliënt geholpen is.

Soms zullen er zulke aparte herinneringen omhoog komen, waar je qua emotie of qua feiten eerder geneigd bent te denken dat dit ‘echt’ is.

Gelukkig hoef je je als therapeut niet bezig te houden of een leven echt gebeurd is, een metafoor is of uit de fantasie van de cliënt ontsproten is. Wel doe je er als reïncarnatietherapeut verstandig aan je cliënt serieus te nemen, en hetgeen bij hem omhoog komt te behandelen.

In de loop van de jaren dat ik, Jos Olgers, reïncarnatietherapie geef, is mijn geloof dat er zoiets bestaat als vorige levens en dat mensen in dit leven daar last en soms juist baat bij kunnen hebben, aanzienlijk versterkt. Dit is echter mijn privé gevoel, dat ik niet nodig heb om een goede sessie te geven. Voor een goede sessie is ervaring, integriteit etc. wel nodig.

Reïncarnatie geschiedenis en wetenschap

Veel mensen denken dat reïncarnatie iets is, dat alleen thuis hoort bij het boeddhisme en hindoeïsme. Het klopt dat in vele geloven en levenswijzen reïncarnatie een belangrijk onderdeel is. Bijzonder is, dat tot 533 na Chr. reïncarnatie ook deel uit maakte van het christendom. In de bijbel zijn vele fragmenten te vinden, die dit ook laten zien. Pas in de 6e eeuw is de leer der pre-existente in door de paus afgezworen, waarschijnlijk om vrij te komen nadat de Romeinse keizer hem om deze reden gekidnapt had, want mensen die in een volgend leven geloven, zouden volgens de keizer minder hard werken…

In de 19e eeuw is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar het waar of onwaar van reïncarnatie gedaan. Heel spannend zijn hierbij de onderzoekingen van de Canadese professor Ian Stephenson, die kinderen onderzocht die spontaan verifieerbare herinneringen aan een vorig leven vertelden.

Anderen onderzochten heel kritisch allerlei gevallen van reïncarnatie en konden alleen andere verklaringen bedenken voor de reïncarnatie herinneringen die ze onderzochten, die zo nog bizarder waren.

Meer over reïncarnatietherapie kun je lezen in hoofdstuk 14 van het Handboek Hypnotherapie.

Jos Olgers ©

Deze tekst is als pdf te downloaden: klik hier.

Scroll naar boven