Profiel van de Therapeut
Grondbeginselen van goed therapeutschap
Bekwaamheid, competentie, therapeutische relatie, overdracht en tegenoverdracht, projectie, aantrekkingskracht, zelfinzicht, grenzen, visie, ethiek en de basis van de praktijkvoering
Jos Olgers
Profiel van de Therapeut
Grondbeginselen van goed therapeutschap
2020 | 312 pagina’s
ISBN: 978-94-6406-353-0
Uitgever: ovw.training
Verkrijgbaar: bij elke (internet) boekhandel in Nederland en België (o.a. Boekenbestellen, Bruna, Standaard-B)
Over Profiel van de Therapeut
In dit boek staat de therapeutische relatie centraal. Profiel van de Therapeut beschrijft in al zijn facetten het werk van elke hulpverlener, die op een professionele manier mensen ondersteunt in hun veranderingsproces.
Dit boek beoogt een aanvulling en verdieping te zijn voor (ook de zeer ervaren) hulpverleners die, naast hun vaktechnische vaardigheden, op zoek zijn naar ondersteuning van alles wat zij binnen de therapeutische relatie tegenkomen of praktisch kunnen gebruiken in het uitvoeren van hun praktijk.
De auteur leidt de lezer langs de volgende onderwerpen
- Welke bekwaamheden mogen van de therapeut en hulpverlener verwacht worden
- De dynamiek van de therapeutische relatie. Hier worden onder andere onderwerpen besproken als overdracht en tegenoverdracht, projectie, aantrekkingskracht
- Zelfinzicht als basis van goed therapeutschap
- De begrenzing van de therapeutische relatie; waar begint die en ook wat hoort er niet in thuis.
- De ethiek van het vak, die nauw aansluit bij de visie op zijn werk, zoals van elke hulpverlener verwacht mag worden
- De administratieve, organisatorische en wettelijke regels met betrekking tot de praktijkvoering.
Kern van het boek
Dit boek beschrijft de inbedding van het werk van de hulpverlener, die op een professionele manier mensen ondersteunt in hun veranderingsproces.
De eerste vraag daarbij is over welke eigenschappen en vaardigheden de therapeut zou moeten beschikken om juist dit vak te beoefenen. Wanneer iemand de beschikking heeft over deze eigenschappen en vaardigheden begint het ‘spel’ pas echt.
Het allerbelangrijkste hierbij is dat hij op een wijze manier sturing geeft aan de therapeutische relatie. Deze relatie is heel goed inzetbaar als inbedding van de gewenste veranderingen. Toch kan de therapeutische relatie elke vorm van verandering ook bemoeilijken. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen als overdracht, tegenoverdracht en projectie.
Dit zijn voor de serieuze professional belangrijke thema’s om goed in beheer te hebben. Zelfinzicht is daarbij de basis om optimaal te kunnen functioneren.
Al deze onderwerpen zijn de grondslag van de ontwikkeling van een eigen visie op het vak, welke leidt tot het actief nadenken over ethische zaken.
Ten slotte zijn er nog een aantal praktische zaken waar onze hulpverlener mee te maken krijgt. Hoewel deze regelmatig veranderen, zal er altijd wel wetgeving en regulering rond zijn werkzaamheden blijven bestaan.
Voor wie bestemd
Dit boek is bestemd voor alle hulpverleners die beschikken over voldoende vaktechnische kennis en vaardigheden om hun specialisme uit te oefenen, zoals:
- De therapeut die voldoende kennis heeft van (inter)menselijke patronen en voldoende vaardig is in zijn specialisme.
- De coach die voldoende in staat is om als meelopende gids naast zijn cliënt te staan, wanneer hij zijn pad bewandelt.
- De maatschappelijk werker die in staat is om zijn cliënt te ondersteunen in de diversiteit van de maatschappij.
- De arts en verpleegkundige die in staat is om medisch adequaat te handelen in relatie tot hun patiënt.
- De bedrijfstrainer met kennis van sociale interactie. die binnen een bedrijf vastgelopen relatiepatronen herstelt of vernieuwt.
Al deze mensen zijn hulpverleners. Ieder heeft zijn eigen specialisme. Er is één ding dat deze hulpverleners met elkaar verbindt: ze begeleiden mensen binnen een professionele relatie in veranderingsprocessen.
Gebruik van het woord ‘therapeut’ in dit boek
Het liefst zou ik voor dit boek het woord ‘hulpverlener’ willen gebruiken. Dat zou een goed woord zijn, ware het niet dat dat kader breder is dan voor wie dit boek bestemd is. Het boek is vooral bedoeld voor een specifiek type hulpverlener: hij of zij die een professionele relatie aangaat met zijn cliënt of patiënt en daarbij gezamenlijk streeft om een veranderingsproces tot stand te brengen. Dit sluit het merendeel van hulpverleners als politieagenten, brandweerlieden en dergelijke uit.
In de titel van het boek is gekozen voor het woord ‘therapeut’, omdat het woord ‘therapeut’ het dichtst staat bij de professional die binnen de relatie met zijn cliënt veranderingsprocessen tot stand brengt.
Het woord ‘therapeut’ wordt in dit boek, waar mogelijk, als een verzamelnaam gebruikt om de bovenstaande lading te dekken. Wanneer het alsnog gespecificeerd moet worden, zal dat gebeuren.
Podcasts
In de volgende 2 podcasts is Stefan van Rossum van de Esoterra opleiding (massagetherapie) in gesprek met Jos Olgers over dit boek:
- Overdracht en Tegenoverdracht (33:13): geluid (Spotify en Soundcloud) en beeld (YouTube en Vimeo).
- Grenzen en Dilemma’s (49:50): geluid (Spotify en Soundcloud) en beeld (Vimeo).
Interview
Interview met Jos Olgers of dit Profiel van de Therapeut: Klik hier.
© Jos Olgers
Een uitgebreide inhoudsopgave is onder het kopje fragment te zien op de website van Boekenbestellen.